Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Diva Glasvegas


Πολλά έχουν γραφεί και ακόμα περισσότερα έχουν ακουστεί για το "νέο big thing" από τη Γλασκώβη που ακούει στο - πολύ εύστοχο είναι η αλήθεια - όνομα Glasvegas. Το NME τους αποθεώνει και τους κρατά σταθερά στην επικαιρότητα εδώ και έναν χρόνο, αν και η πρώτη ολοκληρωμένη τους ομότιτλη δουλειά κυκλοφόρησε μόλις πριν από 8 μέρες! Αποτελούν, μαζί με τους Oasis, ένα από τα τέκνα του πλοιάρχου Alan McGee (και τους δύο αυτός τους ανέδειξε και προώθησε). Μέσα στη χρονιά που σιγά-σιγά μας αφήνει, κατάφεραν και έκαναν sold-out συναυλίες έχοντας βγάλει μονάχα 3-4 singles, ενώ το "Glasvegas" ήδη φιγουράρει στη δεύτερη θέση των βρετανικών charts πίσω από το "Death Magnetic" των Metallica, με προοπτική να το ξεπεράσει (πούλησε 100.000 αντίτυπα μόνο τις 3 πρώτες μέρες).

Στο δια ταύτα τώρα, είναι ένας δίσκος με συνοχή και (πολύ) καλή παραγωγή. Είναι από αυτές τις παραγωγές που είναι επιμελέστατα σχεδιασμένες για επιτυχία (η οποία φαίνεται πως ήρθε-έρχεται). Τα τραγούδια χαρακτηρίζονται από κλασσικές brit κιθάρες ποτισμένες σε άφθονο reverb και echo, ενώ οι - όμορφοι - στίχοι μιλάνε για καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της Γλασκώβης.

Αυτά είναι τα δεδομένα (όπως έλεγε και ο αγαπημένος μου επιθεωρητής Κλουζώ). Είναι αδιαμφισβήτητα και αληθινά. Η εκτίμησή μου για το δίσκο ποια είναι?
Απλά βαρετό. Για μια ακόμη φορά η βρετανία - προεξέχοντος του NME - πάσχισε να βρει το "next big thing", τους νέους Oasis, τους νέους ήρωες που θα βγάλουν το νησί από το μουσικό τέλμα που το ίδιο διατυμπανίζει (μέσω των δημοσιογραφίσκων - μουσικοκριτικώνΤουΣτυλΑκούωΔυοΤραγούδιαΚαιΒγάζωΠόρισμα) ότι έχει περιέλθει.
Πάρτε το "X&Y" των Coldplay, αφαιρέστε τη μελωδία και είναι σαν να αγοράσατε το "Glasvegas". Αν το "X&Y" ήταν μια φορά βαρετό, φανταστείτε πως θα ήταν χωρίς τις όποιες μελωδίες.

Σχεδόν τα πάντα (βλέπε παραπάνω) ήταν τέλεια, στρώνοντας έτσι όλες τις προυποθέσεις για ένα πολύ καλό άλμουμ. Όμως, σε ένα πολύ καλό άλμπουμ υπάρχει ένα πράγμα που είναι βασικότερο όλων. Η μουσική. Η μελωδία που θα στριφογυρνάει στο μυαλό σου. Ο ρυθμός που θα σε κάνει να θέλεις να χορέψεις, να γελάσεις, να φωνάξεις, να κλάψεις, να στενοχωρηθείς,να headbangάρεις επικίνδυνα. Η οποία δεν υπάρχει στο άλμπουμ, παρά την υπέρμετρη προσπάθεια των Glasvegas. Και ίσως αυτό να είναι τελικά το πρόβλημα, ότι προσπαθούν πολύ. Αν θέλω να ακούσω τέτοια μουσική, δε βάζω ξανά τους Jesus And Mary Chain που τα κατάφερναν και πολύ πολύ καλύτερα?

Καλοί οι στίχοι, αλλά δεν μπορώ να τους απομονώσω από τη μουσική (το αντίθετο όμως μπορεί να γίνει). Καλή και χρυσή η παραγωγή, όμως τί να το κάνεις το ξώβυζο μπλουζάκι όταν δεν έχεις βυζιά να δείξεις?

(πολύ πολύ) Κακό άλμπουμ δεν είναι σε καμία περίπτωση, μάλιστα 1-2 τραγούδια μπορεί και να ακουστούν, όμως μέχρι εκεί. Δεν έχει τίποτα καινούριο να μου προσφέρει και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη φήμη και το promotion που έχει ασύστολα δεχθεί.

11 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Διαφωνώ με το σχόλιο περί XY, συμφωνώ με το σχόλιο για το μπλουζάκι :)) και συμφωνώ και επαυξάνω για το δίσκο, που ω της συμπτώσεως το ακούω τώρα (στο κομμάτι οκτώ είμαι κι εχω εκνευριστεί). Χάλια. Ολως περιέργως μου θυμίζει μελό μπαλάντες της δεκαετίας του 80, Γκλεν Μεντέιρος και τέτοια, δεν ξέρω γιατί...

kostasK είπε...

Το βρήκα πολύ βαρετό το X&Y αξά και το θεωρώ με διαφορά το χειρότερο άλμπουμ των Coldplay. Ακόμα κι έτσι όμως ήταν ένα άλμπουμ που είχε κάτι να μου πει (στην προκειμένη μου έλεγε "βάλε με πίσω στη δισκοθήκη να πιάνω αράχνες"), γιατί έστω ήταν κάτι καινούριο. Οι Glasvegas όμως?...

Γκλεν Μεντέιρος :)))

Που τον θυμήθηκες αυτόνα? Είναι ο μόνος που έχει βγάλει 2 άλμπουμ με το όνομά του και άλλα δύο που τα ονόμασε "ME" και "ΝΟΤ ΜΕ"!!! Ααα,βρήκα και δεύτερη ομοιότητα με τους Σκωτσέζους.Διάβασα ότι θα πάνε στην Τρανσυλβανία για να ηχογραφήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια!! Και ο φίλος μας ο Γκλεν έχει το "The Glenn Medeiros Christmas Album" (ναι ναι...πάλι το όνομά του έχιε βάλει ο αθεόφοβος)

River Phoenix είπε...

Το έχω εδώ και καιρό αλλά ακόμα να το ακούσω (δεν πρόλαβα)...Τους είχα ακούσει όταν είχαν απλά LP και ήταν καλό...τόσο χάλια το άλμπουμ? Let me check and see..

Ανώνυμος είπε...

glasgow mega snakes...
fucking glass boring

kostasK είπε...

River: νομιζω μαζί τα λέγαμε για το LP, το οποίο μου είχε αφήσει μεν καλές εντυπώσεις, όμως περίμενα το άλμπουμ για να πω κάτι στα σίγουρα.

kapetank: φίδια δε λες τίποτα...

indictos είπε...

Μπράβο Κώστα, μόλις ΜΕ θύμισες ότι όχι μόνο πρέπει να κατεβάζουμε/αγοράζουμε τα άλμπουμ αλλά πρέπει να τα ακούμε κιόλας!!!
Θα τους τσεκάρω σήμερις και θα ΣΕ πώ.
Εμπιστεύομαι τον Μακ Γκυ άλλωστε.

(έχει νόημα η έκφραση "το πιό βαρετό άλμπουμ των coldplay"; ΟΛΑ είναι τα πιό βαρετά)

kostasK είπε...

τς...τς...κακιούλες Ίντι...

Άκου το και πες ΜΕ

indictos είπε...

Χάλια ΣΕ λέω, χάλια

Bye Bye Glasvegas

kostasK είπε...

Λυπάμαι μόνο που έπρεπε να το ακούσεις...

Υπάρχει όμως σύμπνοια στην μπλογκόσφαιρα και ΜΕ αρέσει.
Τί σκατά του βρήκαν στο NME?...

River Phoenix είπε...

Ε κλασσικά στο ΝΜΕ ακόμα προσπαθούν αν βρουν το μεγάλο βρεττανικό συγκρότημα που θα κυριεύσει τον κόσμο...έχει γίνει εντελώς tabloid πλέον...

cosmic dancer είπε...

Δε μου αρέσουν αλλά αρέσουν σε ένα γκόμενο που μου αρέσει (μη ρωτάς γιατί) και για κάποιο καιρό ομολογώ πως τους άκουγα πιέζοντας τον εαυτό μου να πωρωθώ (ευτυχώς χωρίς επιτυχία) για να νιώσω ταύτιση.It's shit-που λένε και οι masters of reality-if you ask me.Μου τη σπάνε.Η φωνή του δε μου αρέσει.Θέλω να βγω έξω και να τους κράζω.Αλλά και να το κάνω δε θα τους ξέρει και κανείς.

Δεν ξέρω για το X&Y.Η αλήθεια είναι πως παρόλο που μου άρεσαν κάποια τραγούδια από εκεί πρέπει παιδιά να παραδεχτούμε πως όσο και αν μπορεί σε κάποιον να αρέσουν οι coldplay το άλμπουμ και σαν σύνολο δεν ήταν τόσο σύνολο και τόσο ελκυστικό-μαλλον μέτριο και πως ήταν και μια από τα ίδια.