Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Zero tunes vol. 9 - The Paisley Underground


Τα zero tunes επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό είναι η αλήθεια, αλλά μια η αυξημένη δουλειά, μια τα μπάνια και μια που για όλα φταίει ο ΟΤΕ, δεν βρήκα τον χρόνο που χρειαζόμουν.
Έψαχνα να βρω την επόμενη αφορμή για τα νέα zero tunes αλλά δε μου ερχόταν κάτι καλό, μέχρι που οι Yo La Tengo έπαιξαν ένα cover των αγαπημένων Dream Syndicate στο Synch που μας πέρασε. Μπορεί να το έπαιξαν μόνο για 1', όμως έφτανε για να έρθει η έμπνευσις!

Πολύς κόσμος κατηγορεί τη δεκαετία του 80' ότι δεν έβγαλε καλή μουσική, ότι το στυλ ήταν εμετικό, ότι δεν υπήρξαν μπάντες που άφησαν το δικό τους στίγμα και για διάφορα άλλα ωραία που με κάνουν να χαμογελάω σκεπτόμενος την underground σκηνή Paisley. Την ποια?

Μεταφερόμαστε στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια περί τα μέσα των 80's. Εκεί γεννήθηκε και ανδρώθηκε η συγκεκριμένη μουσική σκηνή, η οποία περισσότερο ως κοινόβιο των μουσικών που την απάρτιζαν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έπαιζαν στα ίδια clubs, έκαναν άπειρες συνεργασίες μεταξύ τους (οι περίφημες αλλαξοκωλιές μελών), ενώ κρατούσαν μέχρι και κοινούς λογαριασμούς! Η μουσική τους είναι επηρεασμένη από αρκετά ρεύματα: κάποιοι τους κατατάσσουν στο jangle pop, άλλοι στην αναγέννηση του garage, άλλοι στο folk rock και άλλοι στο punk. Στην ουσία είναι τίποτα και όλα αυτά μαζί!
Από εκεί ξεπήδησαν μπάντες όπως οι Dream Syndicate (η μπάντα του Steve Wynn), The Bangles, The Chesterfield Kings, Fuzztones, Green On Red, The Long Ryders, The Brian Jonestown Massacre, The Pandoras, The Three O'Clock (περιόδευσαν με τους R.E.M. το 1985) και άλλοι.

Τα zero tunes vol. 9 είναι αφιερωμένα στην Paisley Underground.

2 σχόλια:

scarface είπε...

dream syndicate , long ryders αλλά περισσότερο από όλους οι Green on Red ήταν στα βασικά μου ακούσματα τότε.

kostasK είπε...

:))

Μπορεί να κράτησε μόνο για περίπου 6-7 χρόνια η όλη ιστορία, όμως πιστεύω ότι δημιουργήθηκε κάτι πολύ "αγνό" και ειλικρινές που ήταν σημαντικό τόσο για εκείνα τα χρόνια, όσο ακόμα και σήμερα.