Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Καλό μας μήνα βρε!

Να πω την αλήθεια δεν περίμενα κανέναν να 'ψαρώσει' με τις χθεσινές μπουρδίτσες που έγραψα, αλλά διαψεύστηκα.Καλή πρωταπριλιά (για χθες) και καλό μήνα σε όλους!
Επ' ευκαιρία λοιπόν θα πω και 2-3 (αληθινά) πραγματάκια για την ιστορία.
Οι Spinal Tap είναι ένα κατά φαντασίαν glam rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς του mockumentary 'This Is Spinal Tap' από τον Rob Reiner. Mockumentary (βγαίνει από τις λέξεις mock=κοροιδεύω και documentary) είναι όρος που χρησιμοποιείται για κάποια συνήθως κωμικά ντοκυμαντέρ που αφηγούνται ιστορίες με αληθοφανή τρόπο, οι οποίες όμως είναι φανταστικές! Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους είναι το 'This Is Spinap Tap', όπου το ομώνυμο συγκρότημα υποτίθεται ότι βιντεοσκοπείται από τον Reiner σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του(συναυλίες, περιοδεία, σχέσεις μεταξύ των μελών, ακμή-παρακμή κλπ). Με τον τρόπο αυτό ο δημιουργός του προφανώς ήθελε να σατιρίσει τη ματαιοδοξία και τον ψεύτικο κόσμο που περιέβαλλε - και συνεχίζει να περιβάλλει - τους 'αστέρες της ροκ' της εποχής και το έκανε με μεγάλη επιτυχία.
Τα τραγούδια που ακούγονται γράφτηκαν αποκλειστικά για την ταινία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που, αφού την είδαν, έτρεξαν στα μαγαζιά για να βρουν δίσκους των Spinal Tap, πιστεύοντας πως είναι αληθινοί!
Καυστικό χιούμορ, τρελό γέλιο ώρες-ώρες και απολαυστικοί οι ηθοποιοί που υποδύονται το κατά φαντασίαν συγκρότημα.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στα mockumentaries είναι αυτή του Λένου Χρηστίδη στο mic.
Επίσης ποτέ δεν έγινε Rock In Athens III το 1987, ενώ και το support group που θα έπαιζε στη φαντασική μου συναυλία - οι 'The Rutles', μία μίξη από Beatles και Monty Python(!) - εννοείται πως πρόκειται για ένα ακόμη mockumentary...

2 σχόλια:

zisis είπε...

Εγώ πάντως (παρόλο που είχα δει την ταινία) ψάρωσα....

;-)

kostasK είπε...

Τότε το post πέτυχε τον κατάπτυστο και υποχθόνιο σκοπό του! :)
Πάντως η ταινία τα σπάει.Ειδικά η σκηνή με το stonehenge ή αυτή στο αεροδρόμιο είναι όλα τα λεφτά!