Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Το Live όπως το φαντάστηκα


Imagine 89.7 ακούτε καθόλου? Δε χάνετε και τίποτα σπουδαίο. Το σλόγκαν του σταθμού είναι "Το ραδιόφωνο έτσι όπως το φαντάστηκες".
Χθες στο stage του Μύλου (πρώην Liebe, ακόμα πιο πρώην Club) έπαιζε ζωντανά η περίφημη Monika (μία είναι η Monika) και η οργάνωση απ' ότι κατάλαβα ήταν του Imagine. Οργάνωση είπα? Γράψε άκυρο.
Είπα να πάω κι εγώ στο live, όχι τόσο γιατί μ'αρέσει η Monika (πολύ καλή ελληνική προσπάθεια που σίγουρα θέλει στήριξη, δεν είναι όμως το κοσμογονικό γεγονός στη μουσική όπως το παρουσιάζουν κάποιοι), αλλά κυρίως από περιέργεια για να δω το hype της, τη στιγμή που γίνεται. Περίμενα ότι θα έχει κόσμο, αλλά όχι αυτό το πράγμα που είδα. Έφτασα λίγο πριν τις 22:00 (όπου υποτίθεται θα ήταν η ώρα έναρξης) και ο κόσμος έφτανε μέχρι την κεντρική πόρτα του Μύλου! Κάτι θα παίχτηκε σκέφτηκα κι έχει καθυστερήσει το live για κάποιο λόγο. Αφού περνάει μια ολόκληρη ώρα (!) από τότε χωρίς καμία ενημέρωση για το τί έχει γίνει, βγαίνει κάποιος από τον χώρο και λέει:
"Ο χώρος έχει γεμίσει και όποιος θέλει να μπει, να ξέρει ότι μπαίνει με δική του ευθύνη"!! Πράγμα που σημαίνει ότι τα χίλια περίπου άτομα που περίμεναν απ' έξω δεν ήταν όλος ο κόσμος, αλλά μόνο αυτοί που δεν χωρούσαν! Άκουσα κιόλας το εκπληκτικό, ότι μέσα είχε τραπεζάκια (...) και κάπου εκεί η σεμνή τελετή της βραδιάς είχε φτάσει στο τέλος της για μένα (και άλλα 700-800 άτομα).
Και απ'ότι φαίνεται, χάθηκε κι η τελευταία "ελπίδα" να δω τη Monika, όχι πως φταίει η κοπέλα βέβαια. Η ίδια δεν έκανε κάτι να τα προκαλέσει όλα αυτά.
Τί σου κάνει όμως αδερφάκι μου η υπερπροβολή από τους πάντες (περιοδικά, e-zine, fun-zine, μπλουτζιν, ραδιόφωνα, στόμα-με-στόμα) ε? Και από την άλλη βλέπεις 250 άτομα στους Animal Collective, καμια 80αριά στους Trans AM (αν και επειδή έγινε στο Orient, καλά έκανε ο κόσμος που δεν πήγε) και δε σου πάει η καρδιά να χαρείς ότι σε live μιας "indie" Ελληνίδας τραγουδίστριας-τραγουδοποιού πήγε τόσος κόσμος...
Πυροτεχνήματα φίλε μου...πυροτεχνήματα.

Υ.Γ. 1) Ακούγεται πολύ σοβαρά ότι οι James θα έρθουν στις 29 Νοεμβρίου μόνο στη Θεσσαλονίκη και ότι θα τους φέρει πάλι ο imagine. Ε ρε γέλια που έχουν να πέσουν άμα έχουν την ίδια οργάνωση....

Υ.Γ.2) Μόλις είδα ότι ο φίλος kapetank -που τυχαία συναντηθήκαμε στο microMond που έπαιζε ο Indictos μετά το "φανταστικότερο" live της ζωής μας- ανέβασε ποστ με το ίδιο θέμα και μάλιστα πολύ καλύτερο από το δικό μου. Πάvε μια βόλτα από εκεί.

Υ.Γ.3) Ε, όχι και η πρώτη πόρτα που έφαγες από live στη ζωή σου να είναι στη Monika!!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

this mess we’re in kosta
δεν πειραζει καλα περασαμε μας εφτιαξε ο indy
η κοπελα στο πιανο ποια ειναι η μυρτω Αλικακη?

kostasK είπε...

Ουδέν κακόν ΑΜΠΙΓΕΖ καλού....

Βασικά η φωτό είναι ντοκουμέντο: δείχνει την Μόνικα στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ της πρώτη εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη (στο λιμάνι πέρσυ). Η διαφήμιση για χθες έλεγε και καλά ότι ήταν η πρώτη της εδώ πάνω.

Αν και τώρα που το σκέφτομαι, μήπως να έβαζα αυτή τη Μόνικα καλύτερα?

http://www.hellastoday.com/covers/3152/monika__.jpg

Ανώνυμος είπε...

φωναρα

Stratos Bacalis είπε...

Η ίδια η Μόνικα μας είπε ότι ήταν η πρώτη της συναυλία σόλο (δλδ χωρίς άλλα sharing bill acts). Και ναι είναι κοσμογονική για την Ελλάδα, όχι γιατί το λένε κάποιοι αλλά γιατί μιλάει βαθιά μεσα σου η μουσική της, όπως λίγα ελληνικά συγκροτήματα το έχουν κατορθώσει. Και δεν είναι κακή η προβολή της, τουλάχιστον αυτή το αξίζει. Όσο για πυροτέχνημα, σαφώς και δεν είναι. Έχει μέλλον το κορίτσι και θα πάει μπροστά αν αντέξει τις παγίδες που ήδη στήνονται έντεχνα μπροστά της (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

kostasK είπε...

Στράτο, το "πυροτέχνημα" δεν ήταν για τη Μόνικα, αλλά για τον κόσμο που μαζεύτηκε και το μήνυμα (?) που υποτίθεται πως δίνει αυτή η κοσμοσυρροή. Δηλαδή, πιστεύω ότι ο ελληνικός κόσμος δεν το έχει γυρίσει στην "κουλτούρα" γενικά και δε μαζεύει χιλιάδες κόσμου -αντίστοιχο με αυτόν της Μόνικα- σε όλες τις άλλες συναυλίες.Υπάρχουν μερικά πυροτεχνήματα του στυλ James, Depeche Mode, Monika, Madrugada, Μαντάνα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κόσμος για άλλα πράγματα. Όπως είδες, δε είπα κάτι κακό για τη Μόνικα. Το αν ΜΕ αρέσει εμένα ή όχι, είναι απλά υπόθεση αγγουριού (άλλος δροσίζεται, άλλος ζορίζεται).

ΠανωςΚ είπε...

Καλέ, καλέ, πότε πρόλαβε το Liebe να γίνει πρώην; Και δεν πρόλαβα να πάω ούτε μία φορά...

Οσον αφορά τη Μόνικα και τον αντίχτυπό της, άλλο το ένα (η Μόνικα), άλλο το άλλο (ο αντίχτυπος). Στην τελική είναι ελπιδοφόρο να ακούει πολύς κόσμος τη Μόνικα, αλλά το ζητούμενο είναι να ακούει ΚΙ ΑΛΛΗ μουσική σαν τη Μόνικα, και να μην περιοριστεί στο hype που -δικαίως- απολαμβάνει η μικρή (αυτό το "μικρή" το λέω αγαπησιάρικα, όχι μειωτικά, έτσι;).
Απ' την άλλη βέβαια είμαστε και κάτι τύποι περίεργοι, που θεωρούμε τη μουσική παντελώς προσωπικό πράγμα και ουδόλως μας ενδιαφέρει αν τα ακούσματά μας έχουν απήχηση ή όχι, αλλά εμείς οι περίεργοι δεν προλάβαμε ούτε στο Liebe όσο λεγότανε Liebe να πάμε, οπότε... φέρε τ' αγγούρι Κώστα!

hopkins είπε...

Την Μόνικα την άκουσα το καλοκαίρι του 2007, πριν δηλαδή βγάλει το cd της. Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε τότε ήταν ότι είναι καλή, αλλά όχι και κάτι το τρομερό. Αργότερα άκουσα το cd το οποίο είναι πραγματικά καλό.
Χθες δεν μπόρεσα να πάω γιατί έπρεπε να φύγω εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά και εγώ έχω βρει πολύ υπερβολικό το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα της. Για το οποίο βέβαια ο τελευταίος που φταίει είναι εκείνη. Απλώς όλοι βρήκαν μια νεαρή κοπέλα με ωραία φωνή και τραγούδια και προσπαθούν να την ξεζουμίσουν. Όσο εκείνη δεν το καταλαβαίνει και δεν προστατεύει τον εαυτό της, θα δημιουργούνται άνθρωποι που θα λένε "μας σπάσατε τ' αρχίδια με την Μόνικα" και το βρίσιμο θα έχει αντίκτυπο και στο όνομα της. Τέλος πάντων. Ας μας αποδείξει μουσικά στο μέλλον ότι αξίζει που ασχολούνται όλοι τόσο πολύ μαζί της.
Παρεμπιπτόντως μήπως άκουσε κανείς το λαιβ που έκανε την Τετάρτη στο στούντιο του Imagine; Γενικά δεν μου πολυάρεσε και συγκεκριμένα με απογοήτευσε όταν είπε το Τυχερό Αστέρι του Κ. Βήτα. Το βίασε ελαφρώς με το άκρως εντυπωσιακό γεγονός του ότι τραγουδώντας, "λέει" άθλια τα ελληνικά!!! Ενώ όταν τραγουδάει αγγλικά έχει πολύ καλή προφορά και όταν μιλάει ελληνικά μιλάει κανονικά, όταν τραγουδάει ελληνικά τα λέει σαν να είναι ξένη!!! Πραγματικά δεν πίστευα στ' αυτιά μου!!!

kostasK είπε...

ΠάνωΚ: δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, αν και θα τα χαλάσουμε στο αγγούρι. Να βρεις δικό σου, εντάξει?!!

hopkins: Δεν την άκουσα ούτε στο ράδιο αρβύλα, ούτε το βράδυ στο ραδιόφωνο (εργασιομανής γαρ) και πολύ το γουστάρω αυτό που ΜΕ είπες με τα ελληνικά της!! Ή έχουμε αγγλική προφορά ή είμαστε όλοι Sakis!

Φυσικά και δε φταίει πουθενά η κοπέλα και -ως τώρα τουλάχιστον- δε φαίνετα να την επηρεάζει αρνητικά. Βέβαια, μετά από όλο αυτό το νταβαντούρι, περιμένω με μεγάλη περιέργεια το δεύτερό της άλμπουμ για να κρίνω ολκληρωμένα

kostasK είπε...

Στο Liebe ούτε κι εγώ εδέησα να πάω μια φορά. Και άκουσα ρε γμτ ότι είχε και μια ωραία στρουμπουλή ντισκομπάλα στο ταβάνι, σκέτη μούρλια...

indictos είπε...

Εγώ γιατί είχα την εντύπωση ότι πρώτη φορά είχε παίξει στο Residents προ δύο ετών + ;

(btw εγώ την βαριέμαι)

kostasK είπε...

Δίκιο έχεις Ίντι, πριν λίγο το επιβεβαίωσα κι εγώ, από ένα γνωστό μου που είχε πάει.Τίγκα στην παραπληροφόρηση λέμε!

Ανώνυμος είπε...

kai itan 13 atoma kai i monika me mia kithara

River Phoenix είπε...

Μα χάνετε την ουσία...επιτέλους κάποιος σου έριξε πόρτα!! άντε γιατί τελευταία στα live όλο οι άσχετοι μπαίνανε και μας την σπάγανε :-)

(επιφανειακός όπως πάντα :-)

kostasK είπε...

Με διώχνουν από τα μπουζούκια ως "ροκά". Με διώχνουν από τα live ως "άσχετο".

Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους... :(

Θα γίνω jazz! Oύτως ή άλλως, όπως διάβασα στον φίλο Ζήση:

"Ποια η διαφορά ανάμεσα στον ροκά και τον τζαζίστα;

Ο ροκάς παίζει τρία ακόρντα μπροστά σε χιλιάδες άτομα, ενώ ο τζαζίστας παίζει χιλιάδες ακόρντα μπροστά σε τρία άτομα!"

Ανώνυμος είπε...

pwpw komplex...

kostasK είπε...

Δε μπορείς να φανταστείς πόσα έχω ανώνυμε.......είναι που είχα άσχημα παιδικά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

και που λέτε πόρτα δεν έφαγα.."μην ρωτάτε τι και πως..αλλά φίλοι μου έξω την φάγανε μετά από καμιά ώρα με την ελπίδα να μπούνε και αυτοί μαζί μου..
μου πηρε καιρό να συνέλθω από την οργάνωση του σκηνικού..ευτυχώς πρόλαβα για special guest εμφάνιση την discoball σε συναυλία των sleepin pillow..
η μόνικα ήταν αυτό που περίμενα μουσικά στα αφτιά μου αλλά και αυτή μαζί με μας τράκαρε με την προσέλευση του κόσμου..
και οφείλω να ομολογήσω ότι καθώς "ακουγα" την συναυλία με τεντωμένα τα αφτιά μου..λέγανε παραδίπλα ουκ λίγο κόσμος..πο πο κόβω φλέβα πάμε να φύγουμε..
με αποτέλεσμα οι απ'εξω που θέλανε να περιμένουν το μόνικα unplugged όπως μας είπε και η ίδια..για να βολευτουνε όλοι..να χουν δυσανασχετίσει στο έπακρον.
Το κορίτσι έχει φοβερές προοπτικές..αρκεί να μην πέσει στις παγίδες..όπως προ ελάλησαν:)
Εγώ της εύχομαι καλη σταδιοδρομία με όλη μου την καρδιά!
Υγ...music will become nothing if you dont really hear it in you but without music life would be a mistake..

kostasK είπε...

Μαζί σου είμαι ανώνυμε. Ειδικά για το τελευταίο, ο Νίτσε ήξερε τί έλεγε...