Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

(Ακόμα ένα) Best of Joy Division...


Δεν το έψαξα και πάρα πολύ, όμως αυτό που γίνεται με τους Joy Division δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει. Τα best-of και οι διάφορες συλλογές με live, demos, ακυκλοφόρητα και δε συμμαζεύεται.....είναι περισσότερα από τις κανονικές κυκλοφορίες τους!
Θυμίζω ότι η θρυλική μπάντα του Ian Curtis κυκλοφόρησε μόνο 2 άλμπουμ (Unknown Pleasures και Closer, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του Curtis) και 6 singles με τραγούδια τα οποία δεν υπήρχαν στους ολοκληρωμένους δίσκους (όπως τα: Transmission, Atmosphere, Love will tear us apart, komakino, Warsaw κ.α.).
Από εκεί και πέρα όμως, οι διάφορες δισκογραφικές εταιρίες που κατά καιρούς είχαν τα δικαιώματα των Joy Division (το 'συμβόλαιο' της Factory Records - του μακαρίτη Tony Wilson - με το συγκρότημα, είχε γραφτεί με αίμα και φυσικά δεν ήταν νομικά έγκυρο) σκαρφίζονταν συνέχεια νέες κυκλοφορίες για να πουλήσουν, όσο περισσότερο μπορούσαν, τον 'μύθο' και το 'μυστήριο' που περιέβαλλε τον Curtis και τους Joy Division. Πραγματικά πιστεύω ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα ηχογραφημένο δευτερόλεπτο του συγκροτήματος (είτε αυτό περιέχει μουσική,είτε απλές σκόρπιες λέξεις σε μια συνέντευξη) που να μην έχει κυκλοφορήσει σε κάποια συλλογή!
Εννοείται, βεβαίως-βεβαίως, πως πρώτα με την ταινία του Anton Corbijn (Control) και τώρα με το νέο ντοκυμαντέρ των Joy Division, οι δισκογραφικές τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση! Τί καλύτερη αφορμή για να ξεζουμίσουν ότι έχει απομείνει από τους Joy Division και να το πλασάρουν στους post-πανκάδες, που κάνουν ότι κάνει ένα πεινασμένο σκυλί μπροστά σε ένα λαχταριστό κόκκαλο για ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι? Το marketing στην καλύτερή του!
Αναρωτιέμαι, ο Ian Curtis τί θα έλεγε με όλα αυτά? Το πιο πιθανό είναι να τον έπιανε καμία κρίση, είχε-δεν-είχε επιληψία....
Ααα,όπως θα καταλάβατε, περί τα τέλη Μαρτίου θα κυκλοφορήσει νέο best of των Joy Division, με όλες τις κλασσικές τους επιτυχίες, live/radio εμφανίσεις και συνέντευξη του Ian Curtis μαζί με τον Stephen Morris.
Oh yes....."they've lost control again"!

Υ.Γ. Ι) Όλα αυτά τα λέει ένας από τους πιο κολλημένους joydivisioνάδες.Έτσι,για να μην παρεξηγούμαστε....

Υ.Γ. ΙΙ) Για μία ακόμη φορά, αυτοί που διάλεξαν τα τραγούδια συνεχίζουν να "περιφρονούν" το decades, το οποίο - αν όχι το καλύτερο για μένα - είναι μέσα στα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Βέβαια,πιο υποκειμενικός δεν γίνεται να είμαι,αλλά λέμε τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: