Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Χριστόδουλος R.I.P.

Σήμερα,ξημερώματα Δευτέρας, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απεβίωσε,μετά από 7 περίπου μήνες ταλαιπωρίας.
Το ομολογώ ότι ιδιαίτερα θρήσκος δεν είμαι,μάλιστα ώρες-ώρες κράζω πολλά πράγματα για την εκκλησία και κυρίως τον μόνο τυπικό σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτήρα της.Όμως ο Χριστόδουλος ήταν ένας αρχιεπίσκοπος που πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος με ελλατώματα και αδυναμίες - όπως όλοι μας άλλωστε - που δεν προσπαθούσε να κρύψει.Ό,τι έκανε το έκανε με μεγάλη αίσθηση της ταπεινότητας (όσο θα μπορούσε ένας αρχιεπίσκοπος)και της ευθύνης που του αναλογούσε.Απέφευγε συστηματικά τον ξύλινο λόγο και κατάφερε να οικοδομήσει ένα προφίλ ιεράρχη που,για πρώτη ίσως φορά, ήταν προσιτό στον περισσότερο κόσμο.Προσπάθησε με ειλικρινείς και διαλλακτικούς τρόπους να φέρει το νέο κόσμο στην εκκλησία,χωρίς να έχει σημασία αν τα κατάφερε ή όχι.
Φυσικά και δεν είμαι ο κατάλληλος για να κρίνω κάποιον που θεωρώ πολύ ανώτερό μου,όμως μέσω του muz!cOn θα ήθελα να του αποδώσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής.
Είθε να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

(1939-2008)

3 σχόλια:

OMADEON είπε...

Δεν συμφωνώ με την "ωραιοποίηση" που του κάνεις(με καλό σκοπό και καλές προθέσεις), αλλά θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω τη λύπη μου για τον ΑΝΘΡΩΠΟ που πέθανε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο (ακριβώς όπως και η μητέρα μου κάποτε, πριν ακριβώς δέκα χρόνια).

Θα προτιμούσα να πέθαινε ο Χριστόδουλος πολύ πιο ανώδυνα, και με πλήρη συνείδηση των κριτικών εναντίον του, που... πολύ λίγα είπαν. Πάντως ο θάνατος από τέτοιο είδος καρκίνου είναι ιδιαίτερα οδυνηρός και αποτρόπαιος (αν τον ζήσεις από κοντά) και μόνο διεστραμμένος μπορεί να είναι όποιος χαρεί γι΄ αυτόν.

Παρόλ' αυτά,
Με το θάνατο του Χριστόδουλου, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στη Νέα Εποχή, όχι των "νεο-εποχιτών" αλλά της Πνευματικής Νέας Εποχής (του ανοιχτού νου, της μη-δογματικής πνευματικότητας, της πέρα από ιδεολογίες επικοινωνία, κ.ο.κ).

Υπήρξα ο άνθρωπος που διακωμώδησε κάποτε το Χριστόδουλο με το γνωστό τραγούδι "Christodoulos Techno" (2000). Τουλάχιστον μπορώ να πω ότι δεν ζούμε σε... δικτατορία, αφού κανείς με συνέλαβε. Ομως πολλοί άλλοι που αντιτάχθηκαν στο κύκλωμά του υπέστησαν τα πάνδεινα.

OMADEON
http://soundclick.com/omadeon
http://omadeon.wordpress.com

Satan_My_Lord είπε...

Ούτε εμένα με βρίσκει σύμφωνη η ωραιοποίηση.Ισως να είμαι σκληρός, αλλά δεν αισθάνθηκα ιδιαίτερη λύπη για τον Χριστόδουλο, ούτε και χάρηκα βέβαια. Επίσης πιστεύω πως φόρος τιμής πρέπει να αποδίδεται σε ανθρώπους που πραγματικά τον αξίξουν και όχι απλά σε νεκρά δημόσια πρόσωπα. Ο Χριστόδουλος τι έκανε για να τον αξίζει?
Τέλος, αδυνατώ να καταλάβω πώς ο μικης-τρανς βλέπει οτι μπαίνουμε σε νέα εποχή Πνευματικά. Οποιο κοπρόσκυλο-κοράκι κι αν βγει Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσει την ίδια ορθόδοξη χριαστιανική παράδοση.

kostasK είπε...

Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω ποιοι είναι τα φαβορί για να βγουν,αλλά δε με νοιάζει κιόλας.
Κι εγώ τον άνθρωπο επευφήμισα mikis-trance και όχι τον θεσμό.Απλά αυτός ο άνθρωπος έτυχε να βρεθεί σ'αυτήν τη θέση.
Δεν ήταν πρόθεσή μου να ωραιοποιήσω κανέναν,αλλά τώρα συνειδητοποιώ πολύ απλά ότι αυτά τα πράγματα που έγραψα γι'αυτόν,αυτά μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό ως εικόνα του,και όχι τα λάθη που έκανε.Λάθη που σίγουρα έχει κάνει,αλλά δε νομίζω να έχει κανένα νόημα η κριτική σε αυτά τώρα.
Επίσης, φόρο τιμής απέδωσα σε ένα άνθρωπο που - για μένα πάντα έτσι? - το άξιζε και όχι απλά σε "ένα νεκρό πρόσωπο".Ο καθένας όμωςς έχει τη δίκαιη γνώμη του απέναντι σ'αυτό.